Tipus de volcans

Tipus de volcans

Com ja sabeu, Lava Parc es troba dins del parc natural de la Garrotxa, una zona amb més de 40 cons volcànics dins de tota la seva extensió. Els més coneguts són el Volcà Santa Margarida, amb una ermita a la part alta del volcà, i el Croscat, però coneixes els tipus de volcans que podem trobar pel món?

Els volcans es classifiquen depenent de la seva estructura o el tipus d’erupció que presenten, tot i que hi ha volcans que poden combinar diferents estructures i fins a canvis en l’erupció. Però de manera generalitzada trobem els següents tipus:

– Volcans compostos: tenen forma cònica, amb cràter central, compost de capes de lava i fragments de roca. Solen ser grans pics amb altures superiors als 2500 metres. Les seves erupcions solen ser explosives a causa del magma viscós que puja a la superfície, però es queda obstruint el cràter deixant els gasos atrapats.

– Calderes: sorgeixen a causa de grans erupcions que enfonsen la part central del volcà.

– Volcans en escut: són d’una gran grandària formats per moltes capes de lava. Aquesta es vessa fora de l’orifici de ventilació central creant un con ample format per la lava basàltica.

– Doms de Lava: encara que són molt més petits que els anteriors compten amb grans pendents, acumulació de lava i cendra incandescent.

– Cons de cendra: són les formacions de volcans més comuns, són petits, no solen superar els 250 metres d’altura. Solen créixer en grups als vessants dels volcans escut.

 

I tu ja has vist els volcans de la nostra zona? Sabries dir-nos a quin tipus pertanyen? Vine al Lava Parc i descobreix aspectes interessants de la nostra zona a bord del nostre carrilet.