El poble volcànic de Santa Pau a la Garrotxa

El poble volcànic de Santa Pau a la Garrotxa

Molts pobles de l’entorn de Lava Parc han nascut sobre antics rius de lava que els proporcionen un material peculiar. Un dels que té més encant és el poble volcànic de Santa Pau a la Garrotxa. Et convidem a que el descobreixis ben aviat durant la teva visita a Lava Parc.

Els habitants que vivien en aquesta comarca van anar aprenent a treballar els materials que els hi proporcionava la seva terra, de la mateixa manera que feien totes les altres comunitats de la resta del país. La peculiaritat és que la Garrotxa es troba dins una zona volcànica i per això, les fonts minerals són completament diferents.

De les roques basàltiques que es troben per tota la zona van néixer pobles que, a l’actualitat, són tresors històrics únics. Els maons tenen un color negre-grisós molt peculiar i una textura especial. Un poble representatiu d’aquest tipus de construcció és Santa Pau.


Que trobaràs a Santa Pau?

Situat al sud-est de la Capital de la Garrotxa, Olot, es troba Santa Pau; un municipi medieval que reposa sobre un antic riu de lava provinent, d’entre altres, del volcà Croscat i en el centre del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 

Rodejat per la Serra de Sant Julià del Mont i Santa Maria de Finestres,  aquesta vila guarda dins seu un munt de riqueses i de possibilitats que la converteixen en un punt de gran interès per visitar-la.

Es tracta del municipi amb la millor riquesa volcànica i natural de tota la Garrotxa. Al seu voltant es troba el famós volcà de Santa Margarida que, just al centre del seu cràter, de més de 2 km de perímetre i amb un diàmetre de més de 630 m, es troba l’ermita que li dóna el nom al volcà, L’Ermita de Santa Margarida. També trobem a la popular Fageda d’en Jordà, un bosc de faigs màgic en qualsevol època de l’any.

Però en aquest article parlarem de les riqueses arquitectòniques i culturals que ens trobem al cor de Santa Pau: per exemple, el barri de la vila vella que conserva uns arcs i construccions de característiques medievals.

El Firal dels Bous, la plaça major de Santa Pau

Al centre del nucli antic del municipi ens trobem amb una plaça presidida per l’Església Parroquial construïda durant els segles XV-XVI. Rodejant aquest lloc ens trobem les cases agrupades i mostrant a les seves façanes un conjunt d’arcs irregulars provinents de l’època medieval.

Antigament era on es celebraven les fires i els mercats i, fins al dia d’avui, ha conservat la seva màgia amb esdeveniments com La Fira Artesanal, La  Fira del Fesol, i moltes altres que es celebren durant la resta de l’any.

A l’entrar a aquesta plaça es pot admirar un conjunt històric d’una innegable personalitat, un dels motius és pel material del qual està construït. S’admira unes tonalitats negres i grises en els seus maons i peces de les seves façanes.

L’Església de Santa Maria destaca al cim de Santa Pau a l’alçada del Croscat

Es coneix també amb el nom de l‘Església Parroquial de Santa Pau, és un d’aquells llocs on quan entres ja no vols sortir. El visitant experimenta un amor a primera vista al veure els immensos arcs gòtics del seu interior amb les seves claus de volta  brillants i lluents, i tots els detalls que es troben tant al seu interior com exterior.

Es tracta d’una construcció del Gòtic que, tot i conservar-se gairebé en perfecte estat, ha anat rebent petites modificacions en cada època històrica. Això fa que hi hagi un munt de petites esquitxades que reflecteixen un moment diferent de la història, del Renaixement, del Barroc…

La part més gran i visible d’aquest edifici construït cap al 1.400 és la seva torre que sustenta el campanar. El que sorprèn d’aquesta obra arquitectònica és la seva grandària respecte a la resta de l’edifici. Està coronada per una gran campana de coure rodejada de merlets. Un altre interessant detall que li dóna un encant i bellesa peculiar és que just al seu interior ens trobem amb una pica baptismal, que a la seva superfície conté petits detalls esculpits a la pedra i que exemplifiquen unes fulles estilitzades.  D’aquesta manera volien representar la unió i la complicitat amb la natura que tenien els habitants de la  zona.

Una curiosa dada sobre la història d’aquesta església és que realment es preveia ser construïda l’any 1391, però a causa d’uns terratrèmols durant la meitat del procés de construcció van fer que aquesta s’aturés fins a l’any 1427-1428. Així doncs, en una mateixa església ens trobem parts construïdes en diferents anys.

Moments únics a Sant Julià del Mont, vistes impressionants dels volcans de la Garrotxa

Si sou una mica més atrevits o atrevides, agafeu un calçat còmode i endinseu-vos en una caminada de dificultat mitjana que us portarà a una petita construcció romànica de nom molt conegut per als integrants del poble, Sant Julià del Mont. 

Es tracta d’un antic monestir apartat del poble on els antics monjos que hi vivien, buscaven el silenci i la tranquil·litat posant en pràctica el seu estil de vida senzill i auster. Aquí es dedicaven a cultivar les terres i autoabastir-se durant tot l’any.

El realment especial d’aquest lloc, que forma part de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, són les vistes que hi podreu trobar de tot el sistema de volcans del Parc Natural de la Garrotxa. Quan hi arribeu, prepareu-vos  per gaudir de la màgia del paisatge que podreu veure a primer cop d’ull, un munt de formes i colors dibuixats per la natura, una autèntica bellesa!

Al Lava Parc estem enamorats de la riquesa de la nostra terra i volem compartir-la amb vosaltres. Per això us proposem fer-li una visita amb nosaltres al municipi medieval de Santa Pau! Us esperem!