Les Grederes del Croscat

Les Grederes del Croscat

El volcà del Croscat i les seves grederes són una de les joies del Parc Natural. Hi ha un itinerari que et portarà dins del volcà més jove d’Espanya.

Una de les rutes que més els interessa als turistes que vénen a conèixer Lava Parc és la coneguda com la Grederes del Volcà Croscat. Durant molts anys aquest volcà va sofrir extraccions de materials volcànics al seu vessant, que han deixat un clot impressionant els anomenats gredales, i pots visitar-los. És un dels majors atractius del parc natural de la Garrotxa.

A l’Àrea de Santa Margarida, trobem l’inici d’aquest itinerari, que ens permetrà visitar l’impressionant tall fet en El Croscat. Travessarem la carretera d’Olot a Santa Pau i seguirem els senyals de l’itinerari en direcció al Croscat, que queda a mà esquerra del camí. Des d’aquest primer tram no es veurà el tall, només el pic del volcà.

Després del Restaurant Masnou, a mà dreta del camí, veurem al fons del talús uns terrenys on també hi ha hagut extracció de cingles, que més tard van ser restaurats i avui dia són camps de cultiu i pastura. La muntanya que veiem per sobre d’aquests camps és el volcà del Puig de Martinyà. Ràpidament trobem una drecera a mà esquerra, que s’enfilaa a Ca Passavent, el centre d’informació i recepció del Parc, i permet arribar a les grederes.

Des de la part central de l’itinerari podem observar com és el volcà per dins. Les grederes són de més de 100 m d’altura i 500 m de longitud. Els colors originals són els més foscos, negre i gris i posteriorment adopten les tonalitats vermelloses i ataronjades per les reaccions de l’oxidació.

Et convidem a que descobreixis aquesta preciosa ruta i coneguis de primera mà un dels volcans més interessants del país.