Les festes de Nadal a La Garrotxa

Les festes de Nadal a La Garrotxa

Un cop més estem a finals d’any, i s’acosten les festes de Nadal a La Garrotxa. Són unes dates que ens agraden molt ja que tenim molt per celebrar, i és quan podem gaudir de les nostres tradicions populars i la gastronomia especial amb dolços, carns i embotits de la nostra terra. 

Ja sigui per celebrar en família o per visitar la zona en parella o amb amics, val la pena conèixer tot el que ens ofereix aquesta zona en aquesta època de l’any. Fem una repassada a les coses que podem trobar per gaudir de les festes nadalenques? Vinga doncs!

El Tió de Nadal

El Tió de Nadal és una de les més característiques tradicions de la nostra cultura catalana. Als nens els hi encanta, però aquesta tradició tan nostra també ha enamorat a les persones que ens visiten d’arreu el món. I és que veritablement té un encant especial. El Tió és una tradició d’origen rural, vinculada amb la celebració del solstici d’hivern i la tradició precristiana del tronc de Nadal. 

Està emparentat amb la tradició de l’arbre de Nadal, també portador de regals per als més petits. La tradició consisteix en prendre un tronc, tronc o branca gruixuda —normalment a l’inici de l’Advent— amb un extrem decorat amb una cara somrient i barretina. Se li tapa amb una manta perquè no passi fred. En arribar la nit de Nadal, els nens ho colpegen amb bastons mentre canten perquè cagui regals i dolços per sota de la manta: 

“Caga tió,

ametlles i torró

si no vols cagar

et donaré un cop de bastó

Caga tió!”

El Pessebre Vivent d’Olot i de Joanetes

Una bona excusa per visitar la zona i dormir a Olot és anar a veure el Pessebre Vivent, una tradició que any rere any recrea el Naixement de Jesús. A les Fonts de Sant Roc d’Olot hi haurà el pessebre vivent diumenge 22 de 18 a 20 hores. També és molt recomanable visitar el Pessebre Vivent de Joanetes, els dies 25, 26, 28 i 29 de desembre. 

El Pessebre Vivent de Joanetes va començar com una representació dels nens de la escola a l’hort de l’esglèsia. Des del 1990 ja es celebra tradicionalment com a espectacle públic, rememorant la tradició pagesa i fent servir vestuari tradicional català. 

A aquest pessebre vivent participen més de 400 persones entre figurants i públic, representant diverses escenes del Nadal al llarg d’un recorregut que travessa el poble i els espais naturals. Un espectacle imprescindible!

Cuina volcànica de la Garrotxa

Quina millor excusa per gaudir de la saborosa cuina volcànica, que els dinars i sopars d’aquestes festes? Carns, llegums, dolços però sobretot els fesols de Santa Pau (producte autòcton que té la Denominació d’Origen) conformen la nostra cuina volcànica. Les característiques de la terra de La Garrotxa generen un sòl fèrtil i ric, i això fa que la cuina de la comarca tingui unes característiques molt especials i alabades. 

El gra de fajol, el farró (farina de blat de moro) i els fesols de Santa Pau són els més característics pel que fa als llegums. Aquests llegums, junt amb la patata de la Vall d’en Bas són un bon acompanyament de les carns pròpies de la ramaderia de la zona. Al restaurant Can Fesol hi trobareu com a especialitat el plat cuinat del fesol de Santa Pau. 

El xai de ramat o pigallat, la vedella, el piumoc (un embotit de porc), els naps negres, el recuit amb mel i el formatge serrat d’ovella són d’altres productes característics que val la pena degustar i també comprar als mercats dels artesans i pagesos de la zona.  

Concert de Nadal a La Garrotxa

Pels amants de la música clàssica, els concerts de Nadal són tota una tradició per començar l’any amb música. El concert de nadal serà al Teatre Principal d’Olot, a càrrec de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48. 

Tot això és un ràpid apunt de les festes de Nadal a La Garrotxa. Des de Lava Parc us desitgem a tots un Bon Nadal i esperem veure-us properament!