La Vall d’en Bas un poble de pobles

La Vall d’en Bas un poble de pobles

Al sud-Oest de la comarca de la Garrotxa està situada la Vall d’en Bas, una vall on fa 11.000 anys era un llac de barratge, un llac format després que la colada de lava del volcà Croscat creés una mena de presa natural al riu Fluvià.

Aquesta vall, la més extensa i fèrtil de Catalunya conserva pobles de postal amb poc més de 3.000 habitants i una superfície 90 km2 és un poble repartit en set pobles, amb una riquesa agrícola, ramadera, paisatgística i cultural, hi han belles serres amb el pic del Puigsacalm com a principal reclam, extraordinàries cataractes com la del Salt del Sallent.

Sant Esteve d’en Bas

Està situat sobre un turó, és el poble principal on es troben els principals equipaments com l’ajuntament, el pavelló d’esports, la residència d’avis, el consultori mèdic i la piscina municipal entre d’altres.

Els Hostalets d’en Bas

A l’entorn d’un hostal a peu del camí Ral que anava d’Olot a Vic es va originar un dels pobles més pintorescos de la comarca conservant la rusticitat i el seu origen. Destaca el seu carrer principal el carrer Teixeda amb les cases amb les corresponents eres al davant, ben restaurades l’un al costat de l’altre. 

Joanetes

S’enfila en un entorn muntanyós sota els peus del Puigsacalm en un entorn privilegiat que fa que se’l compari sovint com a poble de pessebre, de fet cada any per les festes de nadal s’hi representa un pessebre vivent amb més de 400 figurants.

Puigpardines

En un altre temps fou monestir i té el seu origen al segle XII avui dia sota roures i alzines sobresurt l’església de Santa Maria de Puigpardines del qual es conserva l’antiga portalada romànica.

Sant Privat

Als peus del Salt de Sallent s’assenta en un fons muntanyós de gran bellesa natural que recull les aigües de boscos i cingleres donant forma a gorgues i piscines naturals que conviden a fer un bany. L’església i un reduït grup de cases encerclen la plaça estratègicament que queda tancada al qual s’hi accedeix per un pòrtic amb volta.

El Mallol

Situada sobre el punt més vistós de a vall antigament fou residència de vescomptes de Bas que posseïa un castell fortament emmurallat però els terratrèmols del 1427 van afectar el castell i avui dia només hi podem trobar l’església de Sant Bertomeu, també cal destacar la casa del Veguer, la presó o casa del Notari i a la falda del turonet en una masia encara existent la casa de Francesc de Verntallat.

La Pinya

Situada a l’extrem nord on es troba l’església de Santa Maria que data del segle X, la talla romànica de Santa Maria de la Cabeça, denominació per la desproporció de la testa era molt venerada per la gent de la comarca que perdurà fins la guerra civil on es substituí per l’actual d’alabastre. Donant la volta a l’església podem contemplar els únics rentadors públics que es troben en tota la vall.

Fotos: Vall d’en Bas