La tardor a la Fageda d’en Jordà

La tardor a la Fageda d’en Jordà

Són molts els costums catalans que es realitzen durant l’època que enlluerna amb els seus colors a els amics i famílies que visiten la Garrotxa. La tardor a la Fageda d’en Jordà enamora. Aquesta estació de l’any és una de les millors gràcies a l’entorn natural que ens envolta.

Gràcies al clima autòcton de la zona, ens trobem amb moltes espècies naturals de vegetació que ens deixen un munt de regals de la mare naturalesa. Des dels verds sorprenents de les fulles d’arbres perennes fins a les tonalitats groguenques, vermelloses i marronoses que ens deixen els arbres de fulla caduca. hi trobareu també  fruits naturals com els caquis i les magranes, els bolets i les famoses castanyes, les quals, li donen nom a la festa de la tardor catalana; “La castanyada”.

Com no podia ser d’una altra manera, les terres de La Garrotxa, en ser una reserva natural de les més grans conservades de Catalunya, són una de les  millors destinacions per anar en aquesta època de l’any. Dins d’aquesta comarca ens trobem un bosc d’unes 80 hectàrees que s’ha convertit en un dels centres d’atenció turístics gràcies a la seva riquesa natural, la seva puresa i, en especial, per la seva tranquil·litat.

Es tracta de la Fageda, un bosc de faigs, arbres de fulla caduca. Acostuma a créixer en climes humits i on s’asseu la boira, però una peculiaritat important sobre la zona és que, en ser més seca que la del nord, les tonalitats que agafen les fulles d’aquests arbres són molt més vermelloses. A més, les fulles que cauen a terra es mantenen durant més temps. Així doncs, aquest bosc es converteix en un cel vermell sobre un mar de fulles de color marró. Aquesta és la meravella que trobareu al venir a Lava Parc i dormir a La Fageda d’en Jordà.

Descobrir la Fageda d’en Jordà a la tardor

Visitar aquesta reserva natural de la Garrotxa s’ha convertit en un costum de moltes famílies. Aquestes busquen allunyar-se de la rutina i del seu ritme accelerat, i trobar la tranquil·litat i la desconnexió. Les mares, els pares, els fills, els avis,… Fan les maletes, agafen el cotxe i posen rumb cap aquest paradís que es troba als voltants d’Olot.

Quan arriben es troben amb un abric del sol que et dóna escalfor contra el vent i la boira, amb els animals de la zona donant la benvinguda i creant un concert de sons i cants únics que meravellen a tots aquells que l’escolten i sobretot, es troben amb una tardor clara, i exclusiva de la Garrotxa.

Això no s’acaba aquí, no són poques les opcions que us oferim a Lava Parc i els itineraris a seguir; en aquesta zona es realitzen recorreguts i rutes de tota mena; amb carruatges, una visita guiada, amb un expert que us il·lustrarà sobre les seves curiositats i peculiaritats. Així doncs és molt difícil quedar-se sense planning cap dia dels que estiguis aquí.

Es calcula que durant l’any 95.000 persones visiten aquest lloc i que més de la meitat venen en aquesta època de l’any, a la tardor. Així doncs queda demostrat que es tracta d’una molt bona opció per plantejar-se aquesta tardor.

Els bolets de La Garrotxa

No podem deixar de banda uns protagonistes amagats que ens trobem a La Garrotxa, més concretament, a la Fageda d’en Jordà, els bolets. Cal recordar que es troben en un dels millors climes que poden desitjar, on tenen una il·luminació del sol perfecte i una humitat abundant; així que creixen un munt d’espècies i de tipus d’aquests fongs comestibles dels quals, es poden extreure receptes d’allò més bones.

Ens trobem amb el “Cep” O “Sureny”, aquesta família de bolet té diverses variants, però val a dir que és el bolet més preuat de la Garrotxa, i en alguns llocs, considerat el millor bolet que existeix.Es tracta d’un bolet carnós i consistent on el seu barret pot arribar a créixer bastant (fins a 30 cm), és humit i pot adoptar tonalitats marronoses, de color sèpia o castanys. Per a saber identificar-los molts experts ho comparen amb la forma d’un tap de cava, on el peu és gruixut amb una base ampla.

Es troba en zones de la Fageda on s’infiltra algun raig de sol sota els troncs dels arbres. Es converteix en un molt bon bolet per collir, ja que, en tallar-lo, aquest no s’oxida i permet conservar tant el seu color com sabor i aromes. Es consumeix en tota mena de receptes, hi ha que ho fa en llesques, hi ha també qui farceix el seu barret, és excel·lent per fer sopes, fumets o salses de bolets i per fer cremes. Les possibilitats no s’acaben.

Podríem estar parlant de les diferents variacions de la mateixa família, on s’utilitzen per a guisats, per a un munt de receptes prestigioses italianes, per a plats francesos, … però no acabaríem mai!

Aquestes terres amaguen un munt més de misteris que hauràs de descobrir tu. Vine a Càmping Lava a passar uns dies amb la família i nodreix-te de tot allò que et donen els paisatges de la Garrotxa.