Els fesols, origen i evolució

Els fesols, origen i evolució

Va ser al juliol del 2015 quan la Comissió Europea va donar a les mongetes de Santa Pau el certificat de Denominació d’Origen Protegida, sent el producte català número 20 que entrava en aquesta denominació. Però, que coneixes sobre aquest producte? T’expliquem una mica l’origen i l’evolució d’aquest increïble aliment. 

Origen i evolució

La varietat de fesols més coneguda probablement va arribar d’Amèrica Central al segle XIX. Això es deu a l’intercanvi econòmic i l’emigració que existia a Catalunya a través dels vilatans que emigraven al centre i sud d’Amèrica, ja que Olot era una ciutat de migració.


Però en aquesta època, el fesol no es conreava com es fa avui en dia, sinó que es plantaven enmig del blat de moro. Això servia als fesols com a suport per pujar. Una vegada que el blat de moro havia nascut, es plantaven els fesols entre planta i planta de blat de moro. Però aquest sistema es va deixar de practicar ja que era un sistema que generava molt esforç. Des d’aquest moment, els conreadors anaven seleccionant els que pujaven menys, fins a arribar a la varietat que es planta en l’actualitat. 

Entre els segles XVIII i XIX aquest cultiu ja estaba més que consolidat sent part de la dieta habitual. 
Un producte amb tradició que s’ha convertit essencial per a la cuina volcánica de la Garrotxa on el seu plat estrella són els fesols. 


Al Lava Parc pots llepar-te els dits amb la cuina volcànica i provar un menjar casolà, de proximitat i de qualitat. El nostre restaurant Cal Fesol situat al poble de Santa Pau t’ofereix la possibilitat de gaudir del menjar més típic de la zona. T’hi sperem.