Diferències entre vespes i abelles

Diferències entre vespes i abelles

Moltes persones tenen una por irracional a les vespes o les abelles, i unes altres es posen molt nervioses quan veuen que se’ls acosta una. Aquest estiu hi ha hagut certa por a causa de la inclusió de la vespa asiàtica al nostre país. Però sabies diferenciar entre una abella d’una vespa? Són molt diferents tant en l’aspecte com en el comportament i en les seves picades. T’ho expliquem:

 

– Vespes: són negres o marrons fosc i grogues. Encara que depenent del tipus pots trobar-les totalment fosques com és el cas de les vespes asiàtiques. A més, es caracteritzen per tenir cintura, una zona més estreta que la separa el tòrax de l’abdomen. El fibló de les vespes és llis i pot picar repetidament sense posar en risc la seva vida ja que forma part del seu aparell reproductor. Les vespes posen els ous a través del fibló i també serveix per injectar el verí, però no sempre és així. Pot desprendre verí o no. Les vespes són insectes agressius.

 

– Abelles: són més marrons, i d’un color daurat, no groc. Són d’aparença més peluda, amb pèls al tòrax, la cara i les potes. Les abelles només poden picar una vegada i després moren. El seu fibló té una sèrie de punxes que quan volen retirar-lo se’ls estripa l’abdomen. La funció del fibló és únicament defensiva per això sempre hi ha inoculació de verí. Les abelles són insectes pacífics, i només ataquen si se senten amenaçades.

Què hem de fer si ens pica una vespa?

Neteja la zona amb aigua i sabó neutre. Recorda no pressionar ni gratar la picada. Prevé una infecció usant un antisèptic. És normal sentir un dolor intens i inflamació, no obstant això, si te s’infla la cara o altres parts del teu cos pot ser que siguis al·lèrgic a aquest tipus de picada. Hauràs d’anar al metge urgentment davant aquesta reacció. Pot ser que si ets al·lèrgic tinguis aquests altres símptomes:

– Sensació d’urticaria que s’estén per tot el cos.

– Dificultat per respirar amb normalitat.

– Presència de faves i enrogiment de la pell.

– Marejos, vòmits o ganes de vomitar.

– Esternuts, llagrimeig i mucosidad nasal.

– Pèrdua del coneixement, desmais.