Coneixent una mica més El Croscat

Coneixent una mica més El Croscat

Lava Parc forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un parc amb un gran interès turístic a causa dels seus paratges naturals, els seus magnífics pobles i el gran nombre d’activitats que s’hi poden fer. Un dels grans atractius del parc són els volcans. Encara que n’hi ha més de 40, sent la zona volcànic millor conservada de tota la península ibèrica, són dos volcans els que s’emporten gairebé tot el protagonisme: El Croscat i el Santa Margarida.

En el post d’avui, es centrarà amb el Croscat, el volcà més jove de tota la zona de la Garrotxa, situat al nord-oest de Santa Pau, al costat de Lava Parc. I és que ha generat tanta curiositat que ha estat objecte d’estudi des de 1808 donant lloc a centenars de publicacions científiques i cartogràfiques del volcà.

 

El Croscat

Es coneixen dues úniques erupcions, la primera, fa aproximadament 17.000 anys, la més forta de les dues, i la segona fa uns 12.000 anys. Durant  més de 25 anys, abans que es declarés parc natural protegit, aquest volcà va ser utilitzat per a l’extracció de lapil·li, fragments sòlids de matèria volcànica, d’entre 1 i 64 mm usats sobretot per a la construcció. El 1991 es van parar totes les extraccions, quan la Generalitat de Catalunya va comprar l’empresa que es dedicava a les explotacions i expropià els terrenys del Parc Natural. Així va donar començament a la restauració de la zona.

L’any 2006, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, es va convertir en el primer parc espanyol a elaborar i aprovar la Carta Europea de Turisme Sostenible, amb establiments rurals, empreses locals i familiars, donant lloc a una conservació natural del Croscat i una millora de l’economia local que van íntimament lligades.

Gaudir de Lava Parc és molt fàcil, la gran quantitat d’activitats que s’hi poden realitzar i l’entorn que l’envolta el converteixen en un lloc ideal per passar uns magnífics dies de descans.