Collir bolets a la Garrotxa

Collir bolets a la Garrotxa

Estem a octubre, un més de plena tardor en el qual podem fer una escapada el cap de setmana per anar a collir bolets. Aquesta activitat no només ens permetrà passar l’estona un dia, sinó que també podrem compartir moments amb la nostre família i amics. Però abans d’anar a la aventura de collir bolets és molt important saber unes quantes coses que us podem ser molt útils.

Condicions òptimes per tenir una bona temporada de bolets i rovellons

Les condicions climàtiques juguen un paper molt important en l’aparició de bolets en temporada de tardor. Per això les pluges i el fred són tan importants en el desenvolupament d’aquests fongs.

Bolet tardor

En canvi el vent pot tenir efectes negatius en l’aparició de bolets i rovellons, ja que seca els fongs i també la capa superficial. I això pot provocar que el fong mori o que no torni a aparèixer en aquella zona en la que està situat, ja que les espores que després no tenen la capacitat de créixer.

Com collir bolets 

Si ets un principiant a l’hora de collir bolets, i és la primera vegada que vas a fer l’excursió, la millor opció per collir bolets és una navalla. Amb ella el que faràs serà tallar la base del peu horitzontalment, de forma que quedi intacte el miceli. I així podrà créixer més bolets en el futur.

Cistella amb bolets

I si ets una persona més experimentada pots utilitzar una tècnica més avançada, en la qual no necessites cap mena d’instrument o eina. El que hauràs de fer serà agafar el bolet o rovelló pel tal i fer un gir de 360º. D’aquesta forma no el trauràs del tot i conservarà el miceli en el terra.

Tipus de bolets de la zona de la Garrotxa

Tenir present els tipus d’espècies de bolets d’una zona és un factor molt important, ja que podem agafar un bolet verinós que ens pot arribar a intoxicar amb la seva ingesta. Per això, des de el Lava Parc, fem consciencia i volem que sapigueu els diferents tipus de bolets que podeu trobar a la zona de la Garrotxa:

  • Bolet Ceps: el bolet cep és el més conegut de tot, ja que és el típic bolet amb un cap hemisfèric, i amb un tronc que presenta rugositat i viscositat. El seu color és gris per la part exterior y blanc per la part interior. És comestible.
  • Bolet Marçot: aquest bolet és un fong convex quan és jove i després passa a ser pla i còncau. Normalment quan està començant a desenvolupar-se i és un bolet jove es troba enterrat, i després quan ja és més gran surt del terra. Aquest bolet és blanc per la part inferior, però a mesura que va pujant té un to gris. És comestible.
  • Bolet Pinetell: és molt semblant al típic rovelló. El seu color és taronja i vermell. I és un dels més importants dintre de la gastronomia de Catalunya. El seu cap té una mesura de 5 a 15 centímetres de diàmetre i, el seu tronc de 2 a 3 centímetres de diàmetre.
  • Bolet Camperol: el seu barret és blanc i pot tenir taques marrons, les seves làmines són rosades. S’ha de consumir quan és un bolet jove, ja que sinó desenvolupa una toxina anomenada ergotina que pot provocar trastorns. També hem d’anar amb molt d’ull, ja que es pot confondre amb la farinera borda decolorada, que aquest és tòxic mortal.
  • Bolet Rossinyol: és un tipus de bolet molt cercat degut al seu paper gastronòmic. És comestible. Té forma d’embut i unes dimensions del cap de entre 4 a 10 centímetres de diàmetre. El marge és ondulat i el seu color és un groc ataronjat. I només es pot agafar quan és jove, ja que als dies es posa marró i ja no serveix per menjar.
  • Bolet Molleric: és un bolet amb un color marró al cap i de color blanc groguenc a la part del tronc. El seu cap té una forma molt simètrica i mesura entre 4 i 10 centímetres de circumferència. És comestible.

Si vols collir bolets a la Garrotxa has de saber que es un molt bon lloc per anar d’excursió, ja que com has vist trobaràs molta diversitat de bolets.